28 januari 2014

Nieuws uit de zoetwarenbranche
Een dagje ronddwalen over de ISM in Keulen begint natuurlijk bij de serie genomineerden voor de Innovation Award. Er was ruim aandacht besteed aan het optimaal tentoonstellen van deze producten en bezoekers konden uiteraard na afloop hun stem uitbrengen op het in hun ogen innovatiefste product. Het accent leek ook hier te liggen op de ontwikkeling van producten met alternatieven voor suiker (zoals stevia), van 'glutenvrije' en 'lactosevrije' varianten, maar we zagen bijvoorbeeld ook repen chocola met kokosnootvulling en zelfs met wijn- (!), kaas- en olijfolievulling (jammer genoeg heb ik de stand van die fabrikant niet zo snel kunnen terugvinden, anders had ik dat graag  ook eens willen proeven).
Toegegeven, er zaten leuke vondsten bij, maar werkelijk revolutionair vond ik ze geen van allen. Gecharmeerd was ik wel van deze bouwsteentjes van snoep - slim bedacht, die ronde vorm, zodat elke gelijkenis met de overbekende Legosteentjes wordt vermeden. Jammer genoeg valt de kwaliteit van deze foto's zo op het eerste gezicht een beetje tegen; mijn smartphone beschikt duidelijk niet over de allerbeste camera. Het ziet er allemaal een stuk beter uit na het aanklikken van de individuele foto's. Ik had beter toch mijn fototoestel mee kunnen nemen...
Even verderop kwamen we deze vrolijke plakjes chocoladebeleg tegen - reuze handig voor op een bolletje en weer eens iets heel anders dan onze oude, vertrouwde hagelslag! Een aantal andere innovaties had betrekking op de verpakking, zoals een gevouwen kartonnen box met popcorn voor in de magnetron, waarbij het resultaat na bereiding thuis voor een 'bioscoopbeleving' zorgt.
En soms ging het om 'handige' oplossingen in de praktijk, zoals deze bekers, waarin de chocola(depoeder) al is voorverpakt, zodat je er alleen nog maar warme melk bij hoeft te gieten. Een afgeleide daarvan bleek een soort lolly met een vierkante klomp chocolade aan de onderkant, die je in een beker warme melk dompelt. Het zal mij benieuwen wie de Award uiteindelijk gaat winnen!
Vier hallen vol chocola, koek en snoep, de ene stand met een nog mierzoetere uitstraling dan de andere, waarbij de kleuren felgeel, azuurblauw, knalrood en zuurstokroze de boventoon voerden. Een bijzonder kleurrijke beurs dus, hoewel me opviel dat veel standhouders voor een vergelijkbare inrichting hadden gekozen: rondom uitgestalde producten in een verder nogal kale, weinig dynamisch stand. Gelukkig waren er de spreekwoordelijke uitzonderingen: bij Oat King stond de bedenker zelf in hemdsmouwen zijn haverkoeken met vulling te bakken en bij snoepfabrikant Fassin hadden ze een goochelaar in een omgekeerde hoge hoed op de hoek van de stand gezet, die na zijn truc monsters van de gepresenteerde 'magic laces' liet uitdelen. Een ware publiekstrekker en dat is nu precies wat je als exposant natuurlijk graag wilt op zo'n beurs.
Een regelrechte verademing tussen al dat snoepgeweld vond ik de mannen van justnuts, landgenoten die voortvarend aan de weg timmeren met eerlijke producten. Hun stand en kleding hadden ze perfect afgestemd op hun boodschap: eerlijk en eenvoudig wit met duidelijke tekst en uitleg. De doosjes met hun notenmixen kende ik al, maar op
deze beurs introduceerden ze hun nieuwe product: een reep in de smaken appel/kaneel, kokosnoot en cranberry. Ik heb de kokosnootvariant geproefd en wat mij betreft doorstaat die de smaaktest met glans (eindelijk eens een verantwoord tussendoortje dat niet zo mierzoet smaakt). Meer achtergrondinformatie en verkoopadressen zijn te vinden op hun vrolijke en overzichtelijke website. Kortom, ik ben fan!
Al met al dus een interessante ervaring, deze zoetwarenbeurs, waarvoor ik graag een paar  vermoeide voeten over heb gehad! 

Geen opmerkingen: