11 juni 2012

Babbeltrucs!
Vandaag had ik het (on)genoegen om te worden geconfronteerd met telefonische scam. Ja, echt, dat blijkt ook te bestaan. Gelukkig ben ik alert gebleven en heb me de spreekwoordelijke kaas niet van het brood laten eten. Bovendien heb ik er direct melding van gemaakt bij de Fraudehelpdesk, die met de onderstaande reactie kwam:

 Onderwerp
Microsoft/Engelstalie telefoontjes uit India/Pakistan/Cybercrime/Oplichting

 Discussiethread
 Reactie Via e-mail (Medewerker Fraudehelpdesk)
11/06/2012 05:08 NM
Goedemiddag Elsowina,

Hartelijk dank voor je melding.

Telefoontje van Microsoft? Hang op!

Niet alleen banken worden misbruikt door criminele bellers. De laatste tijd ontvangt de Fraudehelpdesk opvallend veel telefoontjes over oplichters die doen alsof ze van Microsoft zijn. De man of vrouw vertelt dat er computerproblemen zijn op uw PC en vervolgens begint men instructies te geven om dat op te lossen. Doorgaans bellen ze willekeurige telefoonnummers. De telefoontjes zijn Engelstalig en de bellers spreken met een Indiaas accent. Wij vermoeden dat hun callcenters in India of Pakistan zitten. Hun werkwijze is altijd hetzelfde: "Microsoft heeft een belangrijk probleem op de computer gesignaleerd". Er zou dringend actie zijn vereist. De oplichters proberen hun slachtoffer eerst te overtuigen van de ernst van de situatie. Vervolgens bieden ze een oplossing aan waarvoor betaald moet worden. Criminelen proberen net zolang door te gaan totdat iemand toegang verleent tot de computer en bereid is te betalen. Het is onmogelijk het geld te achterhalen, omdat het geld vaak van de ene naar de andere buitenlandse rekening wordt doorgesluisd. Microsoft vindt het zelf ook zeer vervelend dat hun naam misbruikt wordt, maar kan er niet veel aan doen. Wel heeft Microsoft op haar eigen site informatie geplaatst over de werkwijze van criminelen: www.microsoft.com/nl-nl/security/online-privacy/msname.aspx.

Als u een ongevraagd telefoontje ontvangt van iemand die beweert van Microsoft te zijn, is het advies direct de verbinding te verbreken. Microsoft voert dit soort telefoontjes niet.

Zie ook onze website: http://www.fraudehelpdesk.nl/nieuwsbericht/microsoft_hang_op

Wees dus gewaarschuwd! Trap niet in deze babbeltruc en hang vooral ook iets eerder op dan ik, zoals zo vaak bleef ik iets te lang iets te beleefd...

Geen opmerkingen: