19 september 2011

Fietsen in Limburg

Het wordt langzamerhand traditie om half september naar Zuid-Limburg te trekken. Daar werd ook dit jaar de Mergelheuvellandroute georganiseerd (2 dagen afzien voor bikers over grind- en modderpaden in de heuvels of over de weg voor racefietsers). Manlief gaat met een fietsmaat de uitdaging aan op de mountainbike en doet 35 of 50 km (hangt onder andere af van de jaarlijkse conditie & de weersomstandigheden). Dit keer zijn we neergestreken in het Kasteeldomein Cauberg (Landal Greenparks) in Valkenburg – ja, precies, bovenaan die vreselijk steile helling! Zelf doe ik een alternatief programma: meestal zaterdag op de fiets naar Maastricht, daar gezellig rondlopen en winkelen en zondag een knooppuntenroute, al dan niet in gezelschap. We checkten afgelopen vrijdagmiddag om 14 uur iets te vroeg in en startten in afwachting van de sleutel op het terras van het restaurant meteen maar met koffie & Limburgse vlaai. Onze fietsvrienden kwamen ook net aan rijden, over timing gesproken. Later die middag een rondje Valkenburg gedaan, leuke kikkers gevonden voor bij onze vijver en wat inkopen bij Appie gedaan. ‘s Avonds lekker gegeten bij de plaatselijke Mexicaan met uitzicht op een terrarium met 3 leguanen – wat een intrigerende beesten zijn dat! Zaterdag ladies program in Maastricht, opnieuw koffie met vlaai op een terrasje, in een heerlijk nazomerzonnetje. We liepen een aardig rondje langs de vele winkels, kochten hier en daar wat en na een lekker broodje aanvaardden we halverwege de middag de terugreis naar Valkenburg. We lazen vlak voordat we op de fiets stapten dat de mannen intussen aan het bier zaten… (Sinds kort ben ik overstag en heb ik mijn haperende Nokia verruild voor een HTC, dus nu kan ik ook ‘chatten’ via ‘what’s app’). Heen naar Maastricht ging het heerlijk bergaf, nu mochten we drie keer aanzetten voor een aardige klim met dreigende wolkenpartijen aan de horizon. Sportief als we zijn, hebben we hooguit hulpstand 2 ingeschakeld. Voor stand 3 waren deze kuitenbijtertjes net niet steil genoeg. 's Avonds heerlijk gegeten in Stads in Valkenburg, hoewel de stoelzittingen wat ons betreft wel iets minder hadden mogen doorzakken.
Zondagochtend bijtijds weer op. Manlief vertrok rond half 10, ik een uurtje later, gewapend met fototoestel, bidon, zonnebril en kaart. Een knisperend fris ochtendbriesje, zonnetje erbij (waar bleven al die buien nou die de weermannen voor vandaag hadden voorspeld?), dus vol goede moed op weg naar Schin op Geul. Ik passeerde onderweg kastelen, fietste tussen manshoge maïsvelden door, moest soms ineens flink klimmen – en razendsnel terugschakelen. Het waren colletjes van een hoge categorie, dus dit keer had ik hulpstand 3 soms echt wel nodig. Hoewel er regelmatig zware wolken overdreven, heb ik geen spat regen gehad.

De strijd tegen de elementen voerde ik voornamelijk tegen de wind. Via het kasteel van Wijlre en Gulpen klom ik tot bovenop het plateau van Magraten, waar veel koeien heerlijk sloom in de inmiddels stevige wind lagen te herkauwen, totaal niet onder de indruk van mijn gezwoeg. Gelukkig ging het daarna ook weer bergafwaarts, door prachtige verstilde gehuchten met vakwerkhuizen (nee, ik ben niet overal gestopt om foto’s te maken). Op enig moment stond ik bijna aan het einde van de route op een rotonde en zag in de verte ons appartementengebouw liggen… Op de teller stond 24 km bij thuiskomst en onder deze omstandigheden met mijn versleten knietjes vind ik dat toch nog een hele prestatie! Kortom, ik heb genoten van deze Gerendalroute!

Geen opmerkingen: