7 augustus 2007

Vive les vacances! Etape suivante
Na de tropische temperaturen van de afgelopen dagen stak er zondagavond vanaf zee een frisse bries op. Geheel volgens de voorspelling viel de eerste regen ‘s nachts aarzelend en zachtjes tikkend op het caravandak, maar allengs ging het staccato en harder spetteren. Natte voeten dus de volgende ochtend, maar na een paar uur wisselvallig weer met veel buien doemden er in de verte alweer lichtere plekken op in het wolkendek. Niet alleen de regen, ook de opklaringen komen immers uit het westen. Gelukkig wist de temperatuur zich aardig te handhaven. Op de camping zorgt dit weer voor een volstrekt ander leefpatroon. Mensen blijven langer in bed liggen, gaan later naar de winkel voor hun krantje met croissantje en in de toiletgebouwen vind je zomaar ineens een vrije (schone) douche. Nederlandse en Engelse kampeerders blijken uitstekend voorbereid op minder fraai weer, banjeren op laarzen rond en gebruiken hun paraplu. Zo niet onze Zuid-Europeaanse medekampeerders. Onze Spaanse achterbuurtjes bijvoorbeeld bivakkeerden in hun caravan zonder voortent, ongetwijfeld omdat ze erop rekenden dat ze lekker buiten konden ontbijten, maar dat wordt dan ineens een hele uitdaging als het water met bakken uit de hemel komt. Intussen zijn ze trouwens alweer vertrokken, dus waarschijnlijk waren ze op doorreis, hopelijk voor hen naar het zuiden, naar de zon. Dit lagedrukgebied trekt namelijk door naar het noorden, als de weermannen het hier bij het rechte eind hebben.
De campingleiding had de bui blijkbaar ook al zien hangen, want het bord met de weersverwachting was gisteravond nog steeds niet aangepast. Zo houd je je gasten in de waan van een zonnige dag met zomerse temperaturen. Tja, je moet als campingbaas toch wat om je omzet veilig te stellen … in de toeristenbranche hier heerst groot pessimisme over het seizoen 2007, vanwege de volledig verregende maand juli. Veel vakantiegangers zijn weggebleven of eerder vertrokken, zo las ik vorige week al in een artikel in de regionale krant, de Sud-Ouest. Franse campinghouders hebben hun hoop dan ook gevestigd op een lange, hete maar vooral droge augustusmaand, om dit jaar nog een beetje winst te kunnen draaien. En passant kregen wij Nederlanders in dat artikel nog een flinke veeg uit de pan, omdat we het dit jaar hadden gewaagd pas na 15 juli aan te komen, in tegenstelling tot vorige jaren. Hoe durven we? Toch vond ik die kritiek een beetje vergezocht. We hebben in Nederland immers al heel lang deze vakantiespreiding, dus daaraan zouden ze in Frankrijk onderhand wel gewend moeten zijn. Het wassende water van vorige maand heeft kennelijk gezorgd voor een nogal vertroebelde kijk op de zaak. Gelukkig stond er gisteren een positief verhaal in diezelfde krant over een camping in Montfort (Dordogne), die door de lezers van de Kampeer- en Caravankampioen was uitgeroepen tot beste camping van Frankrijk in 2007! Toch leuk om te lezen dat die onderscheiding een forse stijging van het aantal Nederlandse gasten had opgeleverd. Kijk, zo helpen we die Fransen hier de zomer wel door!
PS: een goede camping weet zich, ook in la douce France, te onderscheiden! Dankzij de wifi-verbinding kunnen er weer plaatjes bij mijn blogje ...

Geen opmerkingen: